Barion Pixel
Hostingkereső

Hogyan lehet saját weboldalad?

Tippek 2021.03.24 13:29:54 0
Hogyan lehet saját weboldalad?

Szeretnél egy blogot indítani vagy esetleg a cégednek kellene egy weboldal? Fotós vagy kreatív ember vagy és be szeretnéd mutatni a munkádat, és ehhez kellene egy weboldal, ehhez nyújtunk egy kis segítséget.

Első lépésként szükséged lesz egy domain névre. De mi is ez pontosan?

Minden internetre csatlakozó számítógépnek van egy egyedi azonosítója, amit IP címnek nevezünk. Elképzelhetjük ezt egy telefonszámnak, esetleg egy bankszámlaszámnak. Mind a kettő egyedi, nem lehet 2 azonos, de ezek így nem nagyon jelentenek semmit, nehezen megjegyezhetőek. Erre találták domain nevet, ami az ember által könnyen megjegyezhető betűkből és számokból egyedi azonosító. Ezeknek a segítségével nem hosszú véletlenszerű IP címeket kell megjegyezni, hanem elég ismerni a honlap nevét és ezt beírni a böngésző címsorába.

Ilyen például a hostingkereso.hu

A „hostingkereso” az az azonosító, ami kitaláltunk. Cég esetén lehet a cég neve, vagy a tevékenysége, amivel foglalkozik, személy esetén lehet akár a személy neve, ha elérhető az és még nem foglalták le. Ha esetleg foglalt a kitalált domain név, akkor sajnos ki kell találni egy másikat, vagy akár meg is vehetjük a tulajdonostól.

Másik fontos dolog a weboldalhoz, a webtárhely.

Ezekből több fajta is létezik, de a jelenlegi cikkben csak a legegyszerűbb megoldást nézzük meg. Viszont ha szeretnél bővebben is olvasni erről a témáról, ekkor ajánljuk neked a Tárhely választás lépései cikkünket.

Ezek az osztott tárhelyek, de ez mit is takar pontosan? A szolgáltató cégnek van egy szervergépe ami csatlakozik az internetre, ennek a kapacitását kiadják más embereknek és cégeknek akik használják a weboldalaik megjelenésére. Itt egy gépen több honlap is megtalálható, így a legköltséghatékonyabb mind a kettő félnek. Természetesen ennek megvan a hátránya is, de erre most nem térünk ki. Figyelni kell a tárhely kiválasztásánál, hogy mekkora tárhely érhető el, mennyi email címet lehet létrehozni, ha okosan választunk jövőben nem lesz rá probléma.

De, hogy most ezeket is tudom, hogyan lesz végre weboldalam?

Utolsó lépésként szükséges a weboldal tartalma. Manapság a weboldalak többsége tartalomkezelő rendszerrel készülnek, ezeket angolul CMS-nek nevezzük. Az egyik legnépszerűbb a Wordpress nevű blog motor. Ingyenes elérhető, több millió weboldalhoz használják és a közösség által fejlesztett rendszer.

Főbb jellemzői:

Könnyen testre szabható a sablonrendszerének, valamint a kiterjedt bővítmény, kiegészítő eszköztárának köszönhetően. Folyamatosan fejlesztik, ezáltal mindig naprakész és biztonságos. Könnyen lehet blogot készíteni a segítségével, de akár egy teljes webshopot is.

Céges weboldal elkészítéséhez hasznát lehet venni a rengeteg ingyenes elérhető sablonjainak köszönhetően, de ha esetleg kicsit több egyediségre lenne szükséges az is megoldható pár tízezer forintért.

Ezenkívül alkalmas még webáruházhoz is, ehhez a Woocommerce nevű bővítményre van szükség, ami rögtön átalakítja a blogmotort egy teljes funkcionalitással rendelkező webáruházzá.



Most, hogy az alap információkat letisztáztuk, már csak meg kell találni a megfelelő céget, ami biztosítani tudja a domain név vásárlást és a tárhely bérlést. Itt nyújt segítséget a Hostingkereső, az oldal összegyűjti és kereshető formában megjeleníteni a szolgáltatókat. Segít a felhasználók értékelése alapján kiválasztani azt a céget, akivel egy hosszútávú kölcsönös együttműködést lehet kötni.

Navigáció

Kategóriák

Hozzászólások

Hozzászólás írása

Hostingkereső

Közösségi oldalak